Att börja med trading

Börja med daytrading

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Gästskribent – Oscar Johansson

Jag började intressera mig för trading när jag såg att man kunde trada ihop 1000 kronor på två minuter. Sedan den stunden fanns det inget annat för mig än att skynda mig hem från föreläsningarna på universitetet för att få sitta bredvid honom när han tradade aktier på nätet. Han kom dock fram till att det inte var något för honom eftersom han gillar fundamental analys, men mitt intresse har sedan dess levt kvar. Detta var nu för ca två år sedan.

Började med att samla kunskap om trading

Sedan sommaren 2015 har jag därför försökt köpa hem så mycket tradingböcker jag bara kunnat inom ämnet daytrading och swingtrading för att ”knäcka koden” så att säga och börja göra bra trades. Men det har inte varit lätt att lära sig alla olika begrepp och indikatorer som erfarna traders använder, men jag börjar äntligen komma framåt genom att studera grafer, tekniska indikationer och flöden på marknaden.

Den 11 maj 2017 gjorde jag min första trade med hjälp av de nya kunskaper som jag fått från böckerna. Jag köpte Kinnevik på 243 kronor. Utifrån min läsning kom jag fram till att det var viktigt att i förväg bestämma både stop loss och två nivåer där jag portionerar ut delar av vinsten. En förutbestämd stop loss gör att jag inte behöver reflektera om traden går emot mig, utan jag kommer att ta förlusten direkt. Jag portionerar ut vinsten eftersom jag då säkrar delar av vinsten om traden inte når hela vägen fram. Men det har även nackdelen att du aldrig kan tjäna lika mycket pengar som när du rider hela vågen, men det är en risk som jag är villig att ta eftersom det är jobbigare att ta förluster än att missa vinster.

Jag har även valt att använda en flytande stop loss som Johnny Torssell förklarar i sin bok Teknisk analys med Johnny Torssell. Strategin går ut på att du flyttar den vart efter en ny högre dags stapel har skapats. Det försäkrar dig om att du stoppas ut innan trenden vänt och missar hela uppgången som du varit med om. En nackdel med detta är att du kan bli ut stoppad vid en vanlig återhämtning i aktien och därmed missa delar av uppgången. Det är också en risk som jag är villig att ta eftersom jag anser att det är viktig att vara defensiv i min tradig. Detta särskilt viktigt i början eftersom jag saknar erfarenhet. Det gör att jag antagligen missar viktiga signaler.

Min Kinnevik trade

  • Inköpskurs 243 kronor.
  • Stop loss 230 kronor.
  • Målkurs 280 kronor.
  • Mina två exit är 254 kronor och 265 kronor (resterande del av positionen kommer få följa trenden tills den soppas ut av den flytande stoppen).

Lärdom

En stor miss som jag gjorde när jag köpte Kinnevik var att jag inte kontrollerade när aktien skulle börja handlas utan utdelning. Aktier faller vanligtvis dagen de börjar handlas utan utdelning vilket var dagen jag köpte in mig. Anledningen till att jag köpte Kinnevik var för att RSI visade på att det fanns utrymme för fortsatt uppgång. Stokastisk visade att en uppgång var på väg, vilket dock var en falsk signal eftersom det tog några ytterligare dagar innan den realiserades. Falska signaler är något som Johnny Torssell ofta berör i sina böcker. För att minska risken för falska signaler är det viktig att kolla i olika tidsperspektiv. Detta är något som jag kommer att ta med mig i min nästa trade.

Sedan mitt köp är jag upp 3,5 % vilket jag ser som mycket positivt!

Om mig

Mitt intresse för aktier började för ca 6 år sedan när jag såg en studiekamrat swingtrada. Han har alltid varit mycket intresserad av aktier vilket smittade av sig på mig. Eftersom jag började plugga och nu har gått vidare till att jobba på heltid har min aktiehandel alltid varit en hobby. Men nu är mitt mål att jobba med aktiehandel på heltid.

Med denna bloggartikel hoppas jag inspirera andra att testa på daytrading.