Utdelningsaktier

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Är du intresserad av att bygga upp en stabil utdelningsportfölj som ger löpande utdelningar? Nedan ger vi tips på bra utdelningsaktier och hur du ska tänka när du köper aktier med hög utdelning.

När man väljer ut vilka aktier som ska ingå i en utdelningsportfölj så är det viktigt att välja aktier som har en lång utdelningshistorik och som har en stabil operativ verksamhet så att bolagets kassaflöden är stabila. Med andra ord ger stabila kassaflöden en stabil och ökande utdelning. Nedan hittar du stabila utdelningsaktier:

AktieVerksamhetDirekt.avk.
CastellumFastigheter2,7%
Swedish MatchSnus2,2%
EssityHygienartiklar2,3%
InvestorInvestmentbolag1,7%
IndustrivärdenInvestmentbolag3%
AxfoodMat3%
AstraZenecaLäkemedel1,5%
AAKLivsmedel1,3%
BahnhofBredband2,1%
SBBFastigheter1,5%
SecuritasSäkerhet3%

Aktierna i listan behöver inte nödvändigtvis ha hög direktavkastning. Utan de har valts ut för sina stabila verksamhet som i sin tur ger förutsättningar för ökande utdelningar över tid.

Att direktavkastningen är låg kan antingen bero på att värderingen på aktien har stigit då marknaden speglar bolagets kvalitet. Eller så finns en en tillväxtkomponent inblandad, det vill säga att bolaget också växer sin omsättning och vinst i snabb takt.

Aktier med hög utdelning

Om du inte bryr dig så mycket om kvalitet och uthållighet i bolagens utdelningar så kan du istället titta på aktier med hög utdelning. Kom dock ihåg att en hög utdelning kan vara en varningssignal om att utdelningen kanske måste sänkas.

AktieVerksamhetDirekt.avk.
Angler GamingCasino online14,4%
Bosjö FastigheterFastigheter11,7%
DrillconBorrning10,4%
ConsensusFinans7,8%
ResursFinans6,8%
Nordea BankFinans6,8%
DiadromKonsult6,8%
VeteranpoolenBemanning6,7%
TeliaTelekom5,7%

Så bygger du en utdelningsportfölj

Utdelningsaktier

När du ska komponera ihop en bra utdelningsportfölj så gäller det att tänka på nedsidan först, det vill säga vilken risk bolaget har som du ska investera i. Om vi jämför Indutrade med Resurs så finns det betydliga skillnader i risk. Indutrade har låg operationell risk då koncernen består av hundratals dotterbolag med sina egna verksamheter. Du har alltså hundratals bolag som skickar upp sitt fria kassaflöde till moderbolaget Indutrade som sedan betalar dig en utdelning varje år. Här finns en låg risk om man bortser från värderingen som är hög.

Resurs däremot har en känslig verksamhet där det kan visa sig att kunder inte betalar tillbaka lån och i dåliga tider kan kreditförluster uppstå från balansräkningen som gör att bolaget måste göra en nyemission. Utdelningen kan alltså inte vara lika säker som för Indutrade.

Därför ska du bygga en utdelningsportfölj med stabila bolag i grunden. Fundera länge på vilka bolag som alltid går bra, oavsett konjunktur och corona, och investera i dessa aktier när värderingen är låg. Du kan börja att leta bland de utdelningsaktier som listas högst upp i den här artikeln.

Vilka aktier har flest utdelningshöjningar?

Något som är viktigt för utdelningsaktier är att det blir höjda utdelningar varje år. På så sätt ökar din direktavkastning på ditt GAV (genomsnittlig inköpskurs).

En pålitlig utdelningshöjare är Castellum och Vitec som både har höjt utdelningen minst 20 år i sträck. Castellum är ett fastighetsbolag som höjt utdelningen sedan 1999. Vitec är ett bolag inom mjukvara som höjt utdelningen sedan 2003. Det som är gemensamt för båda bolagen är att de har diversifierade intäkter från flera olika dotterbolag eller fastigheter. Andra aktier som höjt utdelningarna eller behållit utdelningen varje år är Wihlborgs, Hexagon, AtlasCopco och Swedish Match.

Alternativ strategi till utdelningsaktier

Nackdelen med utdelningsaktier är att tillväxten inte är särskilt stor. Generellt delar bolagen ut pengar när de inte kan investeras i tillväxt till en attraktiv avkastning. Om du som investerare ändå vill ha exponering mot tillväxt så kan du istället sälja av aktier varje år istället för att mottaga en utdelning.

En idé är att sälja av 4% av aktiernas värde varje år. Det skulle då motsvara en direktavkastning på 4% på en utdelningsportfölj. Detta funkar dock bara i en ISK eller KF då ett vanligt aktie- och fondkonto påverkas av 30% vinstskatt vi försäljningar. Fördelen med att sälja av aktier istället för att ta del av utdelningar är att du har chans till en större kursökning bland dina tillväxtaktier. Nackdelen är förstås att dessa tillväxtaktier är mer volatila och kan gå ner mycket i värde om tillväxten avtar.

Läs mer om hur du kan börja handla med aktier om du är nybörjare.