Guide: Köpa aktier för nybörjare

Aktiehandel guide

Här får du lära dig hur du köper aktier första gången. Det är idag superlätt att börja handla aktier online via nätmäklare. Den här guiden tar max 10 min att läsa igenom.

Hitta rätt aktiemäklare

Innan du kan börja handla aktier så måste du välja en nätmäklare som erbjuder aktiehandel. Den mäklare som är populärast på marknaden idag är Avanza som har riktigt bra interface när du ska lägga ordrar och övervaka din aktiedepå. Avanza har lågt courtage, som är den kostnad du betalar varje gång du köper eller säljer en aktie.

Börja handla med aktier

När du skapat ett konto hos Avanza och har satt in pengar på ditt konto så kan du köpa aktier. Det gör du lättast genom att söka efter den aktie du vill köpa i sökrutan. Sedan klickar du på köpknappen och skriver in antal aktier du vill handla. Avanza kommer då automatiskt räkna ut hur stort totalbeloppet blir inklusive courtage. Kom ihåg att skriva in till vilket pris du vill köpa aktierna. I orderboken som ligger bredvid köprutan kan du se vilken säljkurs säljarna ligger på. Om du skriver in samma kurs som säljerna har så kommer din order att gå igenom direkt. Väljer du en köpkurs som inte möter säljsidan så får du ha tålamod och vänta på att kursen ska sjunka.

Vilket konto ska man välja för aktiehandel?

Idag har vi en låg statslåneränta vilket gör att ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring blir bra konto att handla aktier i. Du slipper skatten på utdelningar och aktievinster, istället betalar du en årlig schablonskatt på ungefär 1%. Det äldre Aktie- och fondkontot har en skattesats på 30% vid utdenlingar och aktieförsäljningar. Fördelen med ett sådant konto är istället att du kan kvitta vinster mot förluster.

Kan man bli rik på aktier?

Bli rik på aktier

Många drömmer om att bli rika på aktier. Och visst går det, men det krävs jobb från din sida. Det krävs många timmar läsning i årsredovisningar och analyser.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på aktier. En investeringsstil är fundamentalanalys där du försöker uppskatta värdet på företaget som ligger bakom en aktie. Vanliga nyckeltal är då P/E-talet, rörelsemarginal, bruttomarginal, tillväxt i vinst och omsättning och skuldsättningsgrad. Du kan tjäna pengar på aktier på två olika sätt:

  • Aktieutdelning som normalt ligger på 3-5% direktavkastning. Investerar du 10 000 kronor och aktien har 5% direktavkastning så får du 500 kr vid utdelning.
  • Kursuppgång i aktien när bolagets vinst ökar eller när marknaden bestämmer sig för att värdera bolaget högre.

Aktier för nybörjare

Är du nybörjare på aktier så kan det passa att köpa investmentbolag som Investor eller Industrivärden. Då får du en hel korg med olika aktier och riskspridning på köpet. Men se gärna till att läsa lite om substansrabatt innan du bestämmer du för att köpa investmentbolag.

Kom ihåg att börsen och aktier rör sig snabbt uppåt och nedåt och du kan förlora hela ditt investerade kapital.