Köpa aktier för nybörjare [Guide]

Aktiehandel guide

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Här får du lära dig hur du köper aktier första gången. Det är idag superlätt att börja handla aktier online via nätmäklare. Den här guiden tar max 10 min att läsa igenom.

Hitta rätt aktiemäklare

Innan du kan börja handla aktier så måste du välja en nätmäklare som erbjuder aktiehandel. Den mäklare som är populärast på marknaden idag är Avanza som har riktigt bra interface när du ska lägga ordrar och övervaka din aktiedepå. Avanza har lågt courtage, som är den kostnad du betalar varje gång du köper eller säljer en aktie.

Börja handla med aktier

När du skapat ett konto hos Avanza och har satt in pengar på ditt konto så kan du köpa aktier. Det gör du lättast genom att söka efter den aktie du vill köpa i sökrutan. Sedan klickar du på köpknappen och skriver in antal aktier du vill handla. Avanza kommer då automatiskt räkna ut hur stort totalbeloppet blir inklusive courtage. Kom ihåg att skriva in till vilket pris du vill köpa aktierna. I orderboken som ligger bredvid köprutan kan du se vilken säljkurs säljarna ligger på. Om du skriver in samma kurs som säljerna har så kommer din order att gå igenom direkt. Väljer du en köpkurs som inte möter säljsidan så får du ha tålamod och vänta på att kursen ska sjunka.

Vilket konto ska man välja för aktiehandel?

Idag har vi en låg statslåneränta vilket gör att ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring blir bra konto att handla aktier i. Du slipper skatten på utdelningar och aktievinster, istället betalar du en årlig schablonskatt på ungefär 1%. Det äldre Aktie- och fondkontot har en skattesats på 30% vid utdenlingar och aktieförsäljningar. Fördelen med ett sådant konto är istället att du kan kvitta vinster mot förluster.

Kan man bli rik på aktier?

Bli rik på aktier

Många drömmer om att bli rika på aktier. Och visst går det, men det krävs jobb från din sida. Det krävs många timmar läsning i årsredovisningar och analyser.

Det finns många olika sätt att tjäna pengar på aktier. En investeringsstil är fundamentalanalys där du försöker uppskatta värdet på företaget som ligger bakom en aktie. Vanliga nyckeltal är då P/E-talet, rörelsemarginal, bruttomarginal, tillväxt i vinst och omsättning och skuldsättningsgrad. Du kan tjäna pengar på aktier på två olika sätt:

  • Aktieutdelning som normalt ligger på 3-5% direktavkastning. Investerar du 10 000 kronor och aktien har 5% direktavkastning så får du 500 kr vid utdelning.
  • Kursuppgång i aktien när bolagets vinst ökar eller när marknaden bestämmer sig för att värdera bolaget högre.

Aktier för nybörjare

Är du nybörjare på aktier så kan det passa att köpa investmentbolag som Investor eller Industrivärden. Då får du en hel korg med olika aktier och riskspridning på köpet. Men se gärna till att läsa lite om substansrabatt innan du bestämmer du för att köpa investmentbolag.

Kom ihåg att börsen och aktier rör sig snabbt uppåt och nedåt och du kan förlora hela ditt investerade kapital.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Vilket ger dig rätten till en andel av vinsten och en andel av bolagets egna kapital. En börsnoterad aktie är en är en aktie som handlas på en marknadsplats som prissätts dagligen, det gör att privatpersoner och institutioner kan köpa och sälja aktier dagligen. En aktie på börsen är egentligen samma sak som en aktie i ett onoterat aktiebolag, skillnaden är att en börsnoterad aktie går att sälja och köpa dagligen på olika börser.

Den vanligaste börsen i Sverige heter Nasdaq OMX och den kallas också för Stockholmsbörsen. Här handlas de stora bolagen som Ericsson, Investor och Atlas Copco. De mindre börserna i Sverige heter First North och NGM.

Var kan du som nybörjare köpa aktier?

När du ska köpa en aktie på Stockholmsbörsen så brukar man först skapa ett konto på en mäklare som Avanza eller Nordnet. Dessa företag kallas aktiemäklare och via dem kan du köpa och sälja aktier i andra företag mot en courtagekostnad.

Om du är en kund hos en storbank så kan du också handla aktier. Nackdelen när du handlar aktier hos Swedbank eller SEB är att det tar ut en högre courtagekostnad och ett aktiekonto brukar kosta pengar varje år. 

Fördelen med en nätmäklare som Avanza är att de ägnar sig enbart åt aktiehandel vilket gör att deras gränssnitt är snyggt och enkelt att använda. Deras kundservice är också av högsta klass. De har även en bra app direkt i mobilen som du kan handla aktier via.

Bästa aktierna för nybörjare

De bästa aktierna för en nybörjare är vanligast investmentbolag och inte aktietips som du hittar på sociala medier eller Facebook-forum. Exempel på några av Sveriges mest populäraste investmentbolag är Investor och Industrivärden. 

Fördelen med investmentbolag är att du får riskspridning på köpet, varje investmentbolag äger en korg med aktier på omkring tio till tolv innehav alla. Dessa innehav ger sedan utdelningar till investmentbolaget. Investmentbolag måste enligt lagen dela ut större delen av sina pengar vilket gör att utdelningen brukar vara hög i investmentbolag. Ofta ligger direktavkastningen på 3 till 5 % per år beroende på när du köper din aktie. 

Ett tips är att köpa investmentbolag när de handlas till en substansrabatt på mellan 20 till 30 %. Investmentbolag är en bra början om du är ny på aktier och vill lära dig mer. Ett annat bra alternativ till investmentbolag är indexfonder som är billig att äga. Men vi skulle ändå säga att om du på sikt vill äga aktier direkt så är investmentbolag en bra start. 

Hur tjänar man pengar på aktier?

När du investerar i aktier så vill du ha en bra totalavkastning. Du kan tjäna pengar på aktier på två olika sätt, antingen genom en kursvinst eller aktieutdelning.

De som investerar i småbolag eller tillväxtbolag är oftast ute efter en kursvinst. Ett bolag som inte delar ut några pengar kan återinvestera sin vinst och på så sätt växa snabbare än ett bolag som delar ut pengar.

De som investerar i stora bolag är oftast inte ute efter tillväxt utan vill istället ha en stabil återkommande utdelning varje år. Normalt så delar bolagen ut pengar varje år. En normal direktavkastning ligger i spannet mellan 3 till 5 %. Om direktavkastningen är högre än 6 % så bör man fundera på om den nivån är uthållig eller om bolaget snart måste sänka sin utdelning. Om bolaget har en lägre direktavkastning så brukar det vara ett tecken på att man inte delar ut så stor del av sin vinst vilket gör att bolaget troligen kan höja sin utdelning i framtiden.