Framgångsrikt av Avanza och Nordnet att satsa på kryptovalutor – eller?

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

För de som vill investera i Bitcoin, eller andra kryptovalutor, finns flera vägar att gå.

De svenska aktörer som erbjuder en lösning är än så länge Avanza och Nordnet. Via dem går det att köpa certifikat med Bitcoin som underliggande värde. En investeringsform som snarast exploderat under 2017. Bara under detta år har inflödet av kapital i dessa certifikat ökat med 500%.

Intresset kan mycket väl bero på den extrema värdeökning som skett i år med ca 640% sedan nyår. Som vanligt vaknar småspararna till när det presenteras stora värdeökningar- och drar åt sig öronen när förluster visas upp. Ett beteende som inte alltid visat sig vara genomtänkt.

Det är däremot inte bara certifikat som går att köpa för att investera i ICO. En del väljer istället att gå via exchangeföretag som exempelvis Bitpanda.com (en av de större). Att kunderna efterfrågar handel i Bitcoin har självklart även större valutaportaler snappat upp och inkluderat kryptovalutan i deras utbud. Här finns exempelvis Plus500, Etoro och Pepperstone.

I september valde Avanza även att låta kunderna se värdet på en del kryptovalutor direkt i kontoöversikten. Detta för att kunderna på ett tydligare sätt ska få en överblick över de investeringar som skett. Det betyder alltså inte att det går att köpa Bitcoin direkt via nätmäklaren utan enbart följa dess värde. Med certikat som följer prisutvecklingen blir det ändå viktigt att följa värdeförändringen.

Inte bara positiva miner

Samtidigt som mängder av småsparare rusar till nätmäklarna för att köpa Bitcoin så delas inte deras odelade positiva inställning av sparekonomen Claes Hemberg på Avanza. I juni skrev Hemberg artikeln ”Så smäller Bitcoin”. (Då var kursen ungefär hälften mot idag). I artikeln är han enbart negativ till den snabba värdeökningen på kryptovalutan och några citat som kan saxas är:

Ökningen har skett ”helt utan verklig anledning eller nytta” och att det är ”låtsaspengar”. Hans tips blev därmed att ”även extrema högrisktagare, behöver hålla händerna ifrån denna digitala penningbrasa”.

Det han framförallt grundar sin argumenten på är att Bitcoin inte har någon tydlig funktion. Det är ”ingen sann valuta” och saknar ”praktisk nytta” exempelvis eftersom den inte ”används i mataffären”. I tidigare artiklar har han även kallat kryptovalutor för pyramidspel.

Han avslutar med att en rad andra kopior av Bitcoin även kommer att rasa NÄR (inte OM) Bitcoin faller kraftigt i värde.

Hans argument blev däremot kraftigt oemotsagda i kommentaren vilket är intressant läsning för de som vill bilda sig en egen uppfattning om hur olika synsätt möts över ett spännande, spekulativt och kanske farligt smörgåsbord av nya digitala valutor.

Kanske får Hemberg rätt och att man därmed i framtiden ser bakåt på denna tid och refererar till ”den digitala tulpaneran” Ett annat alternativ är att valutan faktiskt accepteras i allt större utsträckning. Att det idag går att betala kommunalskatt i Schweiz och från nästa år även federal skatt pekar åt ett håll. Om detta sedan kan motivera värdeökningen går det att spekulera i. För oavsett åsikt så består i alla fall dagens värde på kryptovalutor av extremt mycket spekulation. Det är vi nog i alla fall överens om.

Lämna ett svar