H&M har fallit 20% på två dagar, värd 120-150 kr?

HM aktie

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Stockholmsbörsens kronjuvel H&M har fallit nästan -20% på två börsdagar. Bolaget rapporterade en negativ försäljning vilket aldrig har hänt. Aktien ska nu värderas om från tillväxtaktie till ”normalaktie”. H&M:s aktieägare är besvikna på kursnedgången som varat sedan februari 2015. Sedan dess har aktien halverats med -54%. Utländskt kapital har varit storsäljare i aktien.

Hur ska ett bolag som inte växer värderas?

Om det visar sig att försäljningen inte kommer att växa något mer kommande år så ska antagligen HM värderas kring P/E 10-15. Eftersom bolaget fortfarande har en liten nettokassa så kan bolaget låna pengar för utdelning. Så direktavkastning kan fungera som en försäkring för familjen Persson. Om de vill. Håller man utdelningen på 9,8 kr så har du över 6% direktavkastning på 160 kr. Det fungerar som ett visst skydd på nedsidan. Sänker H&M utdelningen eller att marknaden bortser från att H&M är obelånat så kan aktien säkert leta sig ned till 150 kr, där vi har P/E 14 på årets vinst.

Skulle H&M inte få ordning på kassaflödet så kan aktien vara värd mindre än 150 kr. Räknat på fritt kassaflöde skulle aktien i så fall kosta runt 120 kr vid en normalvärdering. Dit ner är det fortfarande -28% från 166 kr.

Marknaden har en tendens att överdriva kursrörelser på både uppsidan och nedsidan.

Lämna ett svar