Industrivärden kommer inte bli sig likt

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Idag släppte Industrivärden sin Q4-rapport. Vilken bomb! Helena Stjernholm och Fredrik Lundberg har haft långa samtal om hur investmentbolaget ska styras om. I en intervju förra året sade Fredrik klart och tydligt att han inte gillade Industrivärdens skuldsättning. Han sa att det är direkt olämpligt att ett moderbolag ska ha belåning när dessutom dotterbolagen har kraftig belåning, speciellt om bolagen är av cyklisk karaktär.

Det är därför inte alls förvånande att Industrivärden nu har ändra policy kring utdelning och skuldsättning. Rent finansiellt så kommer nog bolaget likna Lundbergsföretagen. Men med högre utdelning.

Vidare har man nu tillåtit sig själva att leta mindre bolag runt 3-5 miljarder samt utanför Sveriges gränser (Finland, Norge, Danmark). Här tror jag det är Helenas erfarenhet och kompetens som fått inflytande.

Oväntat tror jag dock att sänkning av utdelningen till 5:00 kronor per aktie, ned från 6:25 kronor för räkenskapsåret 2014 var. Men för att få ner skuldsättningen behövs det. Dessutom så måste de ha utrymme ifall SSAB behöver nyemission. Även Sandvik och Volvo har en hög skuldsättning.

Nu när man delar ut mindre så kommer eget kapital och substansvärde öka med tiden likt Investor.

Lågpresterade i portföljen kan få kicken som innehav. Här önskar jag att man gjorde sig av med Ericsson, Volvo och ICA.

Jag köper Industrivärden när substansrabatten är 30-40%.

Vad tycker du om nya Industrivärden?

Lämna ett svar