Ska man låna pengar till aktieköp?

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

De senaste åren har det blivit populärt att låna pengar till aktier. Det brukar lätt bli så efter flera års börsuppgång och när optimismen är som högst. Alla nätmäklare och banker erbjuder belåning på aktier idag, men till olika belåningsgrader. Stabila svenska aktier på large cap brukar ha större belåningsvärden eftersom risken anses lägre för bankerna. Är du intresserad av att läsa mer om belåning så kan du kolla in lånemäklaren.se som skriver om hur du kan låna pengar till aktier.

Du kan få relativt låg ränta på på ditt lån hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Är du en större kund eller har högre förmåner så brukar räntan bli ännu lägre. Så se till att samla ditt aktiesparande på ett ställe!

Tips innan du lånar pengar till aktiehandel

1.    Var försiktig med belåningen. Låna aldrig mer än vad du kan betala tillbaka. Kom ihåg att aktier kan svänga så mycket som 30-50% under kort tid.

2.    Försök ta lån när börsen är lågt värderad, börsen går ofta i cykler. Det kan vara ett misstag att låna på toppen av en börsuppgång.

3.    Räntan spelar stor roll på hur lyckade dina investeringar kommer att bli. Välj därför en bank som erbjuder så låg lånekostnad som möjligt.

4.    Undvik förhoppningsbolag. Du kan snabbt förlora dina lånade pengar.

Andra typer av lån

Förutom värdepapperslån så brukar bolån vara ett alternativ. Senast 2008 i krisen så var det många ägare av villa och bostadsrätter som lånade upp pengar på sin bostad och köpte aktier. Dessa människor tjänade bra på den affären. Fördelen med bolånet är att underliggande tillgång (bostaden) inte rör sig i pris dagligen som aktier, risken blir därmed mindre. Andra vägar är så kallade blancolån som vissa börs vd-ar tagit i början av sina karriärer. Ofta har de då fått ett erbjudande om att få köpa in sig i bolaget, ett erbjudande som de inte kan säga nej till. Är de säkra på att de kommer att lyckas som VD så belånar de ofta hus, aktier och tar blancolån på det.

Har du belånat aktier någongång?

Lämna ett svar