Prisuppgången för bostäder är nu slut

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Analytiker på Nordea hävdar nu att prisuppgången på svenska bostadsmarknaden är över, eftersom låneräntorna inte kan sjunka mer och på grund av nya politiska regleringar som kommer framöver.

Priserna har enligt analytikern stigit i samband med räntesänkningar senaste 20 åren. Men nu är det alltså slut på festen och reporäntan kan bara stiga eller bli oförändrad från dessa nivåer.

Hushållens inkomst är också sämre och stillastående på grund av global konkurrens och deflation inom tillverkning. Dessutom flyttar jobben utomlands och lönepress sker på de jobb som blir kvar. Detta betyder i princip att folk inte kan låna mer pengar och då stannar tillväxten av i Sverige. Kan man inte låna på sin bostad för att konsumera så faller priserna.

Även stundande börsnedgång har en negativ påverkan på folks privatekonomi eftersom de blir fattigare och kompenserar värdefallet genom att konsumera mindre.

Min egen kommentar blir att det återstår att se hur efterfrågan och utbud ser ut kommande 5-10 åren. Stiger räntorna markant så blir det tufft på bomarknaden. Men håller de sig på låga nivåer så tror jag inte det blir någon bostadsbubbla som spricker.

Vad tror du?

 

Lämna ett svar