Aktier med bäst utdelning 2017

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Nu är det snart dags för årets utdelningar igen. I år 2017 så är det telekom, banker och snusbolag som ligger högst med direktavkastning. SME Direkt har nyligen sammanställt prognoserna för vårens utdelningar. Här kommer topplistan på utdelningar:

  • Tele2: 5,59 kr = 7,5%
  • Swedish Match: 18,45 kr = 6,2%
  • Nordea: 6,27 kr = 6%
  • Swedbank: 12,88 kr = 5,8%
  • Millicom: 22,69 kr = 5,5%
  • Telia: 2,02 kr = 5,4%
  • SEB: 5,27 kr = 5,3%

Aktier som har högst direktavkastning 2017

Anledningen till att telekomoperatörer och banker har så hög utdelning i år är för att de fått mycket stryk på börsen under 2016. Trygga obligationsliknande aktier har fått ge efter för tillväxtaktier och småbolag. Faktum är att hela Large Cap egentligen har gått dåligt senaste två åren. Kankse kan det bli ett skifte i år? DI.se gjortde en bra och komplett tabell på vilken avkastning vi kan förvänta oss i vår, se prognosen på utdelningar här.

Storbolagen med hög direktavkastning brukar kunna trenda uppåt inför våren eftersom många letar bra utdelningar till aktieportföljen. Även klassiker som H&M och Castellum verkar kunna ge 3,8-4% direktavkastning på dagens aktiekurser, det är inte illa när sparkonton ger 0% och världens inte växer speciellt mycket. Visst det finns sparkonton som ger en bra sparränta på upp till 6,5% rörligt, men då måste man analysera inlåningsföretaget lite närmare såsom aktier, eftersom kontot oftast inte har insättningsgaranti. Fastigheter är heller ingen höjdare att investera direkt i då direktavkastningen är låga 2-3% i tillväxtregioner.

Topplista utdelningar 2017 för aktier

Låga räntor bör fortsätta gynna utdelningsaktier

Eftersom vi fortsatt kommer att ha låga räntor och det är brist på alternativa placeringar så kommer utdelningsaktier fortfarande vara bästa möjligheten för att få avkastning på pengar. Men du ska inte förvänta dig någon vidare tillväxt i vinst eller utdelning. Anledningen till att vi har höga utdelningsandelar i förhållande till fritt kassaflöde och vinst är för att bolagen själva inte kan investera pengarna lönsamhet. Det är brist på attraktiva bolagsinvesteringar eftersom priserna på förvärv har gått upp. Om ett bolag endast kan investera pengarna till 6-10% avkastning så gör de klokt i att dela ut pengarna till aktieägarna. Däremot är det oklokt att ge utdelning om ett företag kan investera sina pengar med 20% avkastning, det har vi privata investerare svårt att slå eftersom genomsnittsaktien ger 4-5% i totalavkastning på börsen idag.

Att köpa aktier är fortfarande det bästa alternativt för privatsparare.

Vilka är dina favoritaktier som ger utdelning? Själv skulle jag säga att Castellum, AlfaLaval, H&M imponerar med sina fasta och stabila utdelningar. Även om H&M:s utdelning har börjat ifrågasättas. Nu har HM inga skulder så de kan låna pengar till utdelningen, men det är inte långsiktigt hållbart. Så antingen tar deras Capex-investeringar slut eller så måste de låna för att ha råd att ge dagens utdelning.

Lämna ett svar