Flyttar pengarna till ett sparkonto

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Tror inte på börsen framöver. Jag har sålt aktier och kommer placera 50% av mina pengar på ett sparkonto i väntan på att aktiekurserna ska bli lägre. Den bästa placeringen kan ibland vara att ha likvider, något jag märkte 2008-2009. Nu när det volatilt på börsen så har jag spridit ut och flyttat mina pengar till de sparkonton som ger bästa sparräntan för att få alternativ avkastning och tillgång snabbt. Finns risk på dessa sparkonton också, men utan risk så får du oftast ingen bra ränta. Priset är enormt viktigt när du ska köpa aktier, ju högre direktavkastning vid inköp desto snabbare går det med ränta på ränta effekten.

sparkonto

Råd och tips från tidningar

Många tidingar har skrivit ner tips på hur du ska göra med dina sparade pengar när börsen faller. Aftonbladet har några smarta knep där de säger att du ska undvika storbankernas sparkonton som ger nollränta, bättre då att välja nischbanker tycker de. Tyvärr täcker inte statliga insättningsgarantin dessa sparkonton. Det är Finansinspektionen och Riksgälden som arbetar med att trygga tillvaron i det finansiella systemet. Så här kan det se ut:

  • Granska banker och finansiella kreditinstitution för inlåning och utlåning
  • Säkerhetsställa att den operativa verksamheter med säkerheter fungerar är går rätt till
  • Betala ut pengar från reservfonder (insättningsgarantins kassa) till kunder som blivit drabbade

Om du vill läsa mer om olika tillångar som du i år 2016 kan placera pengar i kan du besöka artikeln smarta knep hos Aftonbladet.

privatekonomi

Viktiga frågor

Många frågor har de som vill ha både bra avkastningen samtidigt som man vill undvika misstag som att placera pengar fel. Ett generellt bra tips är att välja och ansöka till sparkonton som erbjuder en sparränta över 2%. Anledningen till det är för att annars äter inflationen upp din avkastning över tid. Riksbanken har som mål att nå inflationsmålet 2% vilket är som en underliggande statlig skatt. Vilket sparkonto är bäst? Recensioner och betyg från kunder på nätet visar att man hittills är mycket nöjd med nischbanker som 4spar, AkeliusSpar och liknande aktörer trots att de inte har någon insättningsgaranti. Antagligen är det för att det är fria uttag och att du när som helst kan flytta pengar in och ut från kontot.

Expert på privatekonomi

Idag finns många experter inom finans och private banking. Om du har ett kapital på över 3 miljoner kronor (miljonär) så kan du få bli en speciellt kund hos banktjänstemännen. Du får då en egen hemlig ingång till banken och får vara med på exklusiva träffar och få investeringstips. Kontaktinfo kan du få genom att besöka någon av bankernas hemsidor, då letar du efter fliken private banking. Kom dock ihåg att du kan få högre avgifter i vissa fall, det är däremot förhandlingsbart.

Senaste nyheter inom sparande är att många experter tror på hyperinflation i svensk ekonomi i framtiden. De menar att den höga skuldbördan inte kan amorteras utan måste inflateras bort (genom att valutan blir mindre värd). Din köpkraft minskar och du behöver alltså fler sedlar för att köpa en liter mjölk. Detta är ett vanligt sätt att för länder med egen valuta som kan styra sina egna pengar i landet. Därför kan heller aldrig sådana länder gå i konkurs. Vinnare blir de som äger sin bostad, äger aktier eller har en stark intjäningsförmåga, dvs kassaflöde i dåliga tider.

Sparränta

spara pengar

Sparräntan är och kommer förbli mindre attraktiv 2016 och framåt. Det gäller att anpassa sig till den här situationen och leta möjligheter ändå. Kanske kan du sätta in pengarna på en mindre bank eller inlåningsföretag? Skatten på kapital är 30% så den dras varje år 31 december oavsett vart du placerat ditt kapital, därför är det viktigt med en hög sparränta. Normalt kan man säga att 4-7% är en bra rörlig ränta medan fastränteplaceringar brukar ligga på 8-10% eftersom du binder pengarna i 1-3 år. Då kan företaget betala ut en bättre sparränta eftersom du lovar att inte ta ut pengarna i förväg genom avtal. Bra guider på hur du öpnnar ett sparkonto finns på respektive bolags hemsida, liksom villkor och vilken bank-id samt bangiro du ska använda för att lyckas med din transaktion. Support finns också som gör att du kan få svar på frågor, de är tillgängliga via telefon och mail och vissa har till och med chatt. Lycka till med börs och sparande framöver! Det blir svajiga tider framöver.

Lämna ett svar