Att låna eller inte låna

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

En ständig aktuell diskussion bland börs investerare är ifall man ska köpa aktier på kredit eller alltid bara investera med egna pengar. Kritikerna menar att man aldrig ska satsa pengar man inte har råd att förlora. Börsen riskerar alltid att gå ner och ifall man då handlat för pengar man inte har kan man tvingas att sälja i förtid. ”Den som är satt i skuld är icke fri”, som Göran Persson sa.

Å andra sidan har börsen alltid stigit på längre sikt. I det långa loppet är börsen överlägsen alla andra alternativ. I det korta perspektivet är det en annan sak, men ingen vet när topparna och dalarna kommer. Därför är det helt poänglöst att försöka gissa när kurvorna ska vända. Istället bör man alltid vara maximalt exponerad mot börsen.

Här kommer ett räkneexempel. Om man vid årsskiftet 1993/1994 investerade 10 000 dollar på S&P500 hade beloppet tjugo år senare växt till 58 352 dollar. Det är en årlig avkastning på 9,2 procent. Om man genom att hoppa in och ut ur marknaden hade missat de fem bästa börsdagarna under denna period hade man tjugo år senare bara haft 38 710 dollar på kontot. Genom att bara gå miste om dessa fem dagars uppgång hade slutsumman alltså blivit 20 000 dollar lägre, dubbelt så mycket pengar än man hade från början.

Vi kan nog lugnt utgå ifrån att det i praktiken är omöjligt att förutspå korta hack i aktiekurvorna. Varför skulle vi lyckas när fullblodsproffs med 30 års erfarenhet inte kan? Samtidigt vet vi att börsen alltid långsiktigt är det bästa investeringsalternativet. Alltså vill vi vara så investerade vi kan, både i antal dagar och i antal kronor.

Har man noll kronor i sparat kapital ska man självklart inte låna en miljon att spekulera för, då är man illa ute så fort börsen tappar minsta lilla. Om man däremot lånar upp till en femtedel av sitt redan sparade kapital utgör det egna kapitalet en slags säkerhet för lånet, samtidigt som lånebeloppet blir en hävstång i portföljen.

Är det då inte onödigt riskabelt att investera i aktier för lånade pengar? Inte nödvändigtvis. Genom att vi får tillgång till ett större kapital att satsa behöver inte den procentuella avkastningen bli lika hög. Därför kan vi köpa mer stabila aktier med lägre risk och ändå göra en större vinst.

Till saken hör att dagens räntenivå är rekordlåg. Det har helt enkelt aldrig varit billigare att låna pengar än nu, vilket även gör avkastningskravet lägre än någonsin. I många fall täcker aktieutdelningen räntekostnaden för krediten med råge. Det är fortfarande inte riskfritt. Aktiehandel innebär alltid risker, oavsett om man handlar på kredit eller för egna pengar. Men det är onekligen ett intressant läge.

Läs mer om lån hos låneförmedlare som jämför bankernas olika lånealternativ. Sedan räknar du på erbjudandena i lugn och ro. Att bli rik är ett livsprojekt, och sådana ska inte stressas.

Lämna ett svar