HM-aktien på 200 kr

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

H&M stängde på 200 kr igår, kurser som inte har varit sedan 2011. Då var det panik kring det höga bomullspriset. Idag är det lägre tillväxt i försäljning och sjunkande marginaler. De sjunkande marginalerna beror på att H&M vill plocka marknadsandelar, därför höjer man inte priset. Samtidigt investerar man kraftigt i både OPEX och CAPEX i e-handel, IT-system och nya varumärken. Skulle H&M slå av på tillväxten så skulle utdelningen kunna höjas rejält. Men P/E-talet skulle i ett sådant läge behöva komma ner till PE 15. Idag är P/E-talet knappt 18.

Panik i Hennes & Mauritz

Man får heller inte glömma att H&M har en kraftig valutamotvind i form av hög dollar (även om den kommit ner en aning).

Utdelningen och en sänkning har legat i korten. Men istället valde ledningen att dela upp den i två delar för att få kassaflödet att räcka till. Kassan i HM är 8 miljarder, så den räcker inte längre till. Nu måste H&M börja låna pengar för att ha råd med dagens höga utdelning. Alternativt måste man slå av på investeringarna i andra delen av 2017.

Småsparare är rädda då de under 2 års tid fått se sina pengar i HM minska. Men faktum är att HM är mer köpvärd idag på 200 kr, än på de 360 kr aktien handlades på för två år sedan. Aktien är dock fortfarande en aning dyr om tillväxten skulle sjunka ner mot 6-7% per år.

Lämna ett svar