H&M närmar sig en botten

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Hennes & Mauritz är ner 44% sedan mars 2015. Aktien är lite hatad bland allmänheten, vilket nog beror på att aktien trendat nedåt i över 800 dagar. Aktiens fall i procent kan liknas med nedgången 2008.

Vad orsakar nedgången? Lägre vinsten i kombination med allt sämre bruttomarginal. Kassaflödena står still, liksom utdelningen. H&M har investerat kraftigt från både OPEX och CAPEX vilket minskar rörelsevinsten och fria kassaflödet. Dessutom har dollarn gått emot bolaget som gör stora inköp i just dollar.

Varför är H&M fortfarande ett kvalitetsbolag? Även om utdelningen överstiger fria kassflödet så är bolaget obelånat med nettokassa. Teoretiskt sätt så är inte utdelningen i fara. Ledningen har dessutom delat upp den i två omgångar för 2017. Det borde indikera att man avser att behålla utdelningen. Omsättningen har dubblats sedan 2010, vilket blir en fin hävstång om vinsten ifall dollarn går ner eller om man väljer att höja priserna på kläderna. Bruttomarginalen ligger fortfarande på en god nivå vid 55% och rörelsemarginalen borde kunna nå 15% om några år. Det är kvalitetsmarginaler. Dessutom får HM fortfarande ca 30% avkastning på det kapital man investerar. Även om siffrorna har trendat nedåt så är HM fortfarande ett kvalitetsbolag på svenska börsen. Så nedgången är på lång sikt överdriven.

Se inte det här inlägget som investeringsrådgivning. Aktier är en placering med hög risk.

Lämna ett svar