Fingerprint kan behöva göra nyemission

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Fingerprint Cards kom in med en riktigt dålig Q1:a om man jämför med förra årets. Omsättningen halverades till 686 mkr och bruttomarginalen sjönk till 41% mot tidigare 49%. Illavarslande att även rörelsemarginalen sjönk till 10% från tidigare 40%.

Två kvartal till räcker pengarna

Kassaflödet för Fingerprint var det som oroade mest i rapporten. På grund av ökad kapitalbinding i varulagret och mindre kundfordringar utestående så blev kassaflödet från löpande verksamhet negativt. Fria kassaflödet summerade -365 mkr och därmed har Fingerprint endast 800 mkr kvar i kassan. Fortsätter det så här i två kvartal till så måste Fingerprint göra en nyemission och be aktieägarna om kapital. Problemet är att bolaget inte längre har någon tydligt huvudägare som är kapitalstark.

Visserligen kan bolaget låna pengar från banker, men det är inte säkert att de får kredit. Räntan kan även bli mycket hög.

Vänder försäljningen och kassaflödet så är det ingen fara för bolaget, men man ska vara medveten om att teknikprodukter som binds i ett varulager kan bli omoderna väldigt snabbt. Och då kan nedskrivningar behövas göras.

Det är svårt att värdera Fingerprint då kvartalen svänger extremt mycket.

Lämna ett svar