Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.
H&M släppte idag sin Q3-rapport som utländska investerade gillade starkt. Sales var upp 9% och online sales växte med 32%. Bruttomarginalen stod emot bra trots reor och hamnade på 50,3% (51,5). Bruttomarginalen påverkades negativt av nya logistiksystem som har installerats.
H&Ms varulager växte tvåsiffrigt
Rörelsemarginalen hamnade på 7,1% (9,6) och påverkades av en engångskostnad på 400M som berodde på strul med logistiken. Dessutom tyngde posten administration- och försäljningskostnader. Det som många blev besvikna på i rapporten var att varulagret forsatte att växa snabbare än försäljningen, varulagret ökade med 15%. Familjen Persson menar dock att man har kontroll på lagret och att det är hanterbart.
Vinsten per aktie var ner -19% och hamnade på 1,87 kr (2,32).
Marknaden börjar prisa in 10% tillväxt fragment
Trots en till synes svag rapport så var utländska investerare positiva till att omsättningshastigheten har ökat för nya produkter och att onlineförsäljningen växer snabbt. Ökad försäljning på 9% kan betyda en vändning för H&Ms negativa trend. Marknaden brukar vilja prissätta 10% tillväxt till P/E 15 och lägger man till H&Ms direktavkastning på 6% så bör aktien handlas till P/E 18. Och omkring den nivån handlas aktien på just nu för 2019E. Kassaflödet är belastat eftersom alla pengar binds upp i varulagret, så H&M behöver låna pengar för att behålla utdelningen på samma nivå 2019. Något bolaget kan göra då balansräkningen är i gott skick.