Sencykliska byggbolag har sin bästa tid nu

Den här sidan innehåller annonslänkar/reklam. Läs mer om vår annonspolicy.

Skanska, PEAB och NCC har sin bästa tid nu då kommuner och staten storsatsar i byggprojekt. Dessa typer av projekt kommer alltid sent i konjunkturen eftersom allt ser bra ut och kassan/budgetar är på en bra nivå igen.

Inom 1-2 år från attt första spadtaget slår i marken brukar det vara full finanskris igen, detta slår aldrig fel. När byggkranar och kommuner fräser på med investeringar så brukar det vara dags för reala ekonomin att vända till det negativa.

Bygg aktier

Jag håller mig borta från PEAB och andra byggbolag eftersom deras vinster är rekordhöga, liksom deras marginaler. Bygg är en trögrörlig bransch som förändras sakta och personalen är inte alltid så effektiv. En lågmarginalbransch som är kraftigt cyklisk med ostabila kassaflöden gör att jag inte köper aktier i den här typen av verksamhet.

Värdering PEAB

P/E 27 och P/B 2,6 för PEAB är mycket dyrt. Speciellt med gigatiska skulder (20 miljarder) och obefintlig kassa (800 miljoner). Eget kapital på 8 miljarder räcker inte långt med skulder på 20 miljarder. Det här betalar inte marknaden mycket för när krisen är ett faktum och räntorna börjar stiga igen. Byggbolag gör inte vinster i dåliga tider, hur ska man då klara av att betala räntorna på 20 miljarder? Dagens vinst är 800 miljoner. Och den ska räcka till utdelning. Risk för nyemission är stor om marknaden viker och krediterna stryps.

Lämna ett svar